SATAKUNNAN ELÄVÄN KUVAN KESKUS ry

TOIMINTAKERTOMUS V. 2001

1. YLEISTÄ

Satakunnan Elokuvakeskus on ollut yhdeksän vuotta alueellisena elokuvakulttuuritoimijana.

Keskuksen toiminta on laajentunut myös elävän kuvan kouluttamiseen. SEKK on järjestänyt Satakunnan Ammattikorkeakoulun hallinnoimia ½-vuotisia animaatio- sekä dokumenttityöskentelyn kursseja. Kurssin opettajina on toiminut alan ammattilaisia.

SEKK on mukana rakentamassa MEKA TV - mediaa kaikille -tuotanto-verkostoa. Alueellisessa toiminnassa MEKA TV:llä on oleellinen osa niin lasten ja nuorten, kuin muidenkin ryhmien liikkuvan kuvan kulttuurityössä.
Satakunnan elokuvakeskus on elokuvakulttuuria sen kaikissa muodoissaan edistävä yhdistys. Omaa elokuvateatteria ei ole eikä siten vakinainen esitystoiminta kuulu toimintamuotoihin.
Yhdistyksen jäsenyhteisöjä olivat Porin Videootit ry, Rauman elokuvakerho ry sekä Rauman Elokuvaajat ry. SEKK oli Elokuva- ja Televisiokasvatuskeskus ETKK ry:n sekä Animaatioklinikan jäsen.

2. HALLITUS

SEKK:n hallituksessa oli edustus Porista, Raumalta, Ulvilasta ja Pomarkusta. Hallituksen puheenjohtaja oli Juha-Matti Kivistö.

Muut hallituksen jäsenet olivat Maikki Kantola, (varapj.), Yrjö Räikkälä (sihteeri, taloudenhoitaja), Turkka Suuriniemi, Jarmo Mäkelä, Ari Impola, Juha Selin, Marko Moisander, Timo Ali-Hokka. Varajäsenet: Reijo Varpainen, Leena Blåfield, Eija Hietanen, Iiro Keskitalo, Juha Kivioja, Frej Blomqvist ja Piia Nordling. Hallitus kokoontui kolme kertaa. Sääntömääräiset yleiskokoukset pidettiin keväällä ja syksyllä.

3. ANIMAATIOSTUDIO

Animaatiostudio perustettiin v. 1999. Se on toiminut tähän asti pääasiassa yhden animaatiokurssin sekä "Mediatiimi"-koulutuksen käytössä.

Nakkilassa toimivan Satakunnan Käsi- ja taideteollisen oppilaitoksen kuv.viestinnän opiskelijoista koostunut ryhmä toteutti animaatiostudion laitteilla ja avustuksella Henna Inkisen johdolla HÄMÄHÄKKIMIES - nukkeanimaation 16 mm:n filmille. Animaation jälkityöstö tapahtui digitaalisesti SKTO:n laitteilla.

Porissa asuva virolainen animaattori Margus Bamberg (mm. Nukufilm) toimi ryhmän konsulttina. Työ osallistui Animatrix –katselmukseen.

MEDIATIIMIKOULUTUS (ESR-projekti)

Satakunnan Ammattikorkeakoulun täydennyskoulutuskeskuksen hallinnoimana vietiin läpi Mediatiimi I –koulutus SAMK:n täydennyskoulutuskeskukselle, joka otti projektin hallinnoitavakseen ja haki sille ESR-rahoituksen. Suunnitteluryhmään kuuluivat Juha Kuusisto, läänintaiteilija Noora Männistö, SEKK:n projektisihteeri sekä täydennyskoulutuskeskuksen johtaja Esa Rahiala. Koulutus suunniteltiin toteutettavaksi SEKK:n animaatiostudion puitteissa ja alkavaksi vuoden 2001 alussa.

Mediatiimi-koulutus merkitsee SEKK:n aseman vahvistumista alueelliseksi AV-kulttuurin osaamiskeskukseksi.

Kurssilla kehitetään AV-keinoin tapahtuvaa ilmaisua, annetaan perustiedot digitaalisesta kuvankäsittelystä ja videoeditoinnista. 

Kurssi ei johda tutkintoon vaan on täydennyskoulutusta. Kurssilla saa myös pohjakoulutuksen alan ammatilliseen koulutukseen, johon osa Mediatiimi 1. opiskelijoista pyrki ja pääsi.

Koulutus koostuu teoriaopetuksesta, erilaisista harjoituksista ja työharjoittelusta. Teoriaopetusta oli mm. estetiikasta, kirjoittamisesta ja tiedotusopista.
Kurssin opintokokonaisuuksia:

-Ammattitekniikka
-Tietotekniikka ja multimedia
-Tiedotus ja viestintä
-Käsikirjoitus
-Työnäytteet ja työharjoittelu sekä urasuunnitteluun ja työnhakuun liittyvä valmennusosuus.

Harjoittelu tapahtui opiskelijan suuntautumisen mukaan joko harrastustoimen / taidekasvatuksen projekteissa ja sähköisen viestinnän yrityksissä. Koulutuksen lisäksi yksikön kalusto on ollut jonkin verran ulkopuolisessa käytössä erilaisten töiden toteuttamisessa ja kurssien järjestämisessä.

5. TOIMINTA ALUEELLA

SEKK:n aluetoimintaan kuuluvien koulukiertueiden periaate on viedä elokuva ja sen ohjaaja sellaisiin kuntiin, joissa ei elokuvateatteria ole tai paikkakunnan lasten ja nuorten on lähes mahdotonta käydä elokuvissa pitkien matkojen vuoksi. Kouluilla ei myönteisestä suhtautumisestaan kuitenkaan yleensä ole varaa osallistua kustannuksiin.

17. & 18.4. Toteutettiin näyttelijä Jarmo Mäkisen luentokierros lukioiden 1. ja 2. vuosikursseille. Kierroksessa vierailtiin neljässä lukiossa. Aiheena oli elokuvanäyttelijän työ kansainvälisessä yhteydessä. Muuhun toimintaan kuului lukioiden sekä aläasteiden elokuvateemapäivien neuvonta.

ANIMAATIOKURSSI RAVANINKOTOLAISILLE

5. - 9. 3. järjestettiin pala-animaatiokurssi kehtiysvammaisille Eurajoen Kuivalahdella, Antinkartanon kesäkodissa. Kurssille osallistui 10 kehitysvammaista kurssilaista. Ohjaajina toimivat Virpi Salo sekä Pasi Kuusisto. Kurssilla valmistettiin kaksi animaatioelokuvaa DV-tekniikalla.

MEKA TV

MEKA TV on alueellinen kuvallisen ja sähköisen viestinnän koulutustuotanto- ja levitysverkosto, jonka painopistealueina ovat erityisryhmät sekä lapset ja nuoret. Toiminta on tapahtunut MEKA TV –nimen alla kaksi vuotta. Internetiin avattiin sille oma domain, www.meka.tv.

Porin Karhukanavan loppuminen oli takaisku, jonka myötä MEKA TV menetti viikottaisen lähetysajan Satakunnan paikallistelevisioissa. KarhuKanavan merkittävin MEKA juttu oli "Myötätuulen viesti" -ohjelmasarja 29 eri kunnasta. Rauma TV on nyt ainoa MEDIAA KAIKILLE paikalliskanava Satakunnassa, jonne KeViKe TV/MEKA TV tekee 7. vuotta ohjemia kerran kuukaudessa.

MEKA TV:n sosiokulttuurisen tutkimushankkeen 2001-2006 ensimmäisen vaihe "1000 vuotta elämänviisautta" alkoi koulutustoiminnan myötä. MEKA TV järjesti 66 koulutuspäivää yhteistyössä eri yhteisöiden kanssa. Mukana olivat Vantti- ja Malttiprojektit; työttömien viestintäleirit, MLL lasten kerhot, SAMK/SEKK; Mediatiimi-koulutus, Honkalammen viestintäleiri Pohjois-Karjalassa sekä Ravaninkodon koulutustoiminta. Uusi aluevaltaus oli animaatioelokuvien tekeminen kehitysvammaisten kanssa. Ravaninkoto-asuntolaan on perustettu SEKKin kanssa Animaatiovintti.

Vuoden aikana toteutettua:
- 7 videota ja 27 TV-ohjelmaa
- 2 verkkolehteä
- 2 näyttelyä
- 2 teatterikäsikirjoitusta + näytelmien äänityöt
- 11 koulutustapahtumaa
- Suomen Judoliiton tilaama opetusvideo erityisryhmien judoharrastuksesta.
- Kehitysvammaisten KeViKe Opisto -sivustoa ylläpidettiin kolmatta vuotta.
- Internet-pikkujoulut 6. kerran

Tavoitettavuus:
- Esillä noin 100 satakuntalaista tekijää
- Internet-sivuilla 12000 käyntiä
- Paikallis-TV kanavilla 240000 katsojaa
- Canal+ ranskankielisillä alueella muutama miljoona katselijaa

3.2. MEKA TV palkittiin Relaa ja Kelaa -tapahtumassa kunniakirjalla ja kannustusmaininnalla

11.9. Hesarissa MEKA-luokan juttu Tapasimme -palstalla Ari Impolasta "elävästä serveristä joka tuottaa sisältöä"

TOIMINTAKALENTERI

24.3. Raumalla elokuvamusiikkikonsertti, järjestelyt, projektorinkäyttö
11.4. Porin teatteri, Pori Dance Company, ENDLESS DREAM, näytökseen tehty taustaheijastekuvaa
24., 25., 26.4. Päiväkotinäytökset
23.4. Ympäristöseuran elokuvailta Annank. 6, esitysvälineet & esitys
26. & 27.5. Pori Dance Company, esityksen taltiointi Porin Teatterilla
30.5. Koulukarnevaalit, leffat teatterilla, 20 min
18. - 23.9. Euran elokuvatapahtuma

6. TALOUS

SEKK ry:n rahoituspohja on laajentunut hieman koulutustoiminnan ansiosta. SAMK:n täydennyskoulutuskeskuksen hallinnoimien ESR-rahoituksella toteutettujen kurssien myötä yhdistyksen omarahoitusosuus oli ….. mk.

- Taiteen keskustoimikunta; 75.000 mk
- Turun ja Porin läänin taidetoimikunta; 35.000 mk
- Porin kaupungin kulttuurilautakunta; 38.000 mk (vuokra ja toiminta)
Animaatiostudiota rahoitettiin EAKR-rahalla Satakuntaliiton kautta 73.398 mk:lla.

7. TOIMINNAN TOTEUTTAJAT

SEKK:n ainoana palkattuna työntekijänä oli projektisihteeri Yrjö Räikkälä. Tehtävinä animaatiostudion perustaminen sekä keskuksen toiminnan suunnittelu sekä toteuttaminen, toimiston sekä talouden hoito. Animaatiokurssin ajan projektisihteeri oli 2/3 –osaa työajasta SAMK:n täydennyskoulutus-keskuksen palkattuna kurssisihteerinä (animaatiokurssi). 17.10. Pasi Kuusisto aloitti kulttuurinuoret-projektista työllistettynä.

Kulttuurinuoret -projektista oli työharjoittelijana 20.3. lähtien Ville Saarinen. Kesäharjoittelijana toimi kesäkuun ajan koululainen Leeni Kuusisto. Lyhytkurssien toteuttamisessa toimi Virpi Salo, Marko Moisander, Pasi Kuusisto sekä Maikki Kantola Porin Videootit ry:stä.

8. TALO 45 – SEKK ry:n TOIMITILAT

SEKK:n toimii Porin kaupungin tilayksiköltä 120 m2:n vuokraamissa toimitiloissa -TALO 45:ssä -. Samassa talossa toimii myös Porin Videootit ry:n sekä "Minun Elokuvani" -videofestivaalin toimisto.

Talo 45:n monitoimisali, joka toimii kurssitusten luokkana, on myös sopiva elokuvaesityksiin konehuoneineen. Porin työväenopiston sekä Porin Lasten ja nuorten kuvataidekoulun video- ja animaatiokurssit ovat kokoontuneet viikoittain.

TOIMINTAA TALO 45:SSÄ

KALUSTO

Salissa on elokuva- ja videoesityslaitteisto, joka on liikuteltavissa.
Studion laitteisto: piirrospöytiä, Animac-animaatiopiirrostesteri, 16 mm:n kamera, RT2000/Premiere sekä CASABLANCA –editointityöasemat, kuvaskanneri, animointipöytä, MiniDisc-ääni-tallennin ja -soitin, valaisimia, 16 mm:n leikkauspöytä, TV-monitoreja, äänentoistokalustoa, S-VHS-nauhurit, MV-kehitysvarustus, kaksi Sony DV-kameraa, jalustoja. Jäsenjärjestö Porin Videootit ry:llä on kolme DV-kameraa.

9. OSALLISTUMISET JA EDUSTUKSET

- Kulttuurinuoret -projektin ohjausryhmä, Yrjö Räikkälä sekä Maikki Kantola.
- Tampereen lyhytelokuvafestivaalit 10. - 13.3. & KingKong ry:n kokous, Yrjö Räikkälä.
- XVII kansainvälinen lastenelokuvafestivaali Oulussa 16. - 22.11.
- Rauma Blue Sea Film Festival 20. - 23.8., Yrjö Räikkälä, Mikko Ylikruuvi
- "Lakukärryt" –lastenkulttuuriprojektin osasuunnittelutyöt

10. ARKISTOINTI JA KIRJASTO

SEKK arkistoi lehtileikkeitä, elokuva-alan lehtiä ja kirjallisuutta. Kirjastosta lainataan ulos. Kursseilla tuotettuja töitä arkistoidaan Porin Videootit ry:n kanssa Talo 45:een. Povi ry:n ja SEKK ry:n tilaamina lehtinä tuli Helsingin Sanomat, Peili, Filmihullu ja Filmaaja.